Vi har fået lov af Thomas Foght fra Radio 24/7, at gengive hans artikel her på siden.
Artiklen handler om psykiateren Stefan Leyth, som blev ansat af Region Syddanmark og arbejder i Haderslev og blev skrevet af Thomas Foght den 28.11.2017. Originalartiklen kan ses her:

Efter klager fra otte kvindelige patienter skrev en chef ved psykiatrien i Sverige, at den pågældende psykiater ”ikke forstår, at han skader visse patienter psykisk”. Alligevel er manden nu ansat i Haderslev.

En svensk psykiater, der er dømt for mishandling af sin kone og to børn, og som er anklaget for at have krænket flere kvindelige patienter i Sverige, arbejder lige nu ved psykiatrien i Region Syddanmark.
Det fortæller Radio24syv, der har fået aktindsigt en række dokumenter hos de svenske tilsynsmyndigheder, ved retten i Linköbing og hos Region Syddanmark, der via et lægevikarbureau ansatte på den pågældende psykiater, Stefan Layth, i maj 2016.

Generalsekretær hos Landsforeningen for Bedre Psykiatri, Thorstein Theilgaard, kalder oplysningerne ”urovækkende og dybt bekymrende”.

”Det er dybt urovækkende, og skaber en utryghed for en masse mennesker i Danmark, og igen kan man undre sig over, at hvis der ligger den slags oplysninger i Sverige, at de så ikke spadserer videre til Danmark,” siger han.

Psykiateren Stefan Layth blev i 1999 idømt 10 måneders fængsel ved retten i svenske Linköbing for mishandling og grov krænkelse af sin kone og deres to børn på 10 og 13 år, og det fremgår bl.a. af dommen, som Radio24syv har fået indsigt i, at Stefan Layth flere gange slog, sparkede og tildelte lussinger til de to børn og tog kvælertag på konen. Dengang var hans navn Kasem Layth Al-Hemedawi, men det har han efterfølgende ændret til Stefan Layth. Otte klager om krænkende adfærd

Fra 2010-2014 var manden ansat som læge og psykiater ved psykiatrien i Lund i det sydlige Sverige, hvor otte forskellige kvinder, som var patienter hos Stefan Layth, klagede i alt ni gange over manden og hans seksuelt krænkede adfærd.

Kvinderne har i deres klager anført, at de er bange for Stefan Layth og følt det ubehageligt, at han har givet dem knus i forbindelse med behandlingen. Derudover fremgår det, at Stefan Layth har kontaktet kvinderne privat udenfor kontortid og tilbudt en af patienterne at give hende massage derhjemme og spurgt til kvindens privat – og sexliv.

I andre sager har kvinderne klaget over, at psykiateren har befølt dem under somatiske undersøgelser eller kommenteret deres bryster, og i en klage fra april 2014 fremgår det, at ”Dr. Layth lagde hendes hånd på sit lår og ved flere tilfælde følte patienten, at han var seksuelt opstemt.”

Flere af kvinderne har ønsket at bytte læge efter konsultationerne, og ved hver eneste klage har Stefan Layth været til samtale hos ledelsen, fremgår det af klagerne, hvor det gang på gang har været understreget, at ”man ikke har fysisk kontakt med patienterne”.

I april 2014 opsagde Stefan Layth selv sin stilling, efter at ledelsen havde overvejet at afskedige ham pga. de mange klager, og i et efterfølgende brev til de svenske tilsynsmyndigheder (IVO) kom psykiatri-ledelsen i Lund med en direkte advarsel mod Stefan Layth.

”Jeg er bange for, at han genoptager sin adfærd ved forsat at arbejde som læge,” skrev Bodil Gervind fra ledelsen i Lund og uddybede, at den svenske psykiater er skadelig for patienterne.

”Min opfattelse er, at Stefan Layth ikke forstår, at han med sin adfærd skader visse patienter psykisk,” lød det fra ledelsen i Lund.

Få måneder senere fik Stefan Layth kortvarig ansættelse hos psykiatrien i Umeå i det nordlige Sverige, men da ledelsen opdagede hans baggrund og de mange klager fra Lund, blev han ifølge lokale medier fyret.

”Det handler om tillid, og vi ønsker ikke at udsætte vores patienter for den slags her,” udtalte en direktør i Umeå dengang

Psykiater er ‘dygtig og effektiv’

Man skal kunne have tillid til sin læge.

I maj 2016 blev Stefan Layth ansat i psykiatrien i Region Syddanmark på fuldtid i en vikarstilling, og det skete via lægevikarbureauet Medicotrust, der anbefalede Stefan Layth.

”Stefan er en fagligt dygtig psykiater, og han er meget effektiv, når han er på arbejde,” skrev vikarbureauet til regionen i en mailudveksling, som Radio24syv har fået indsigt i.

Hos Landsforeningen Bedre Psykiatri vil man ikke tage stilling til, om psykiateren skal have lov at arbejde i Danmark, men klagerne fra Sverige skaber en unødig utryghed for patienterne, siger generalsekretær Thorstein Theilgaard, der mener, at det bør undersøges, om danske patienter har været udsat for krænkede adfærd.

”Det kunne være udmærket, hvis regionen har omsorg for at undersøge, hvilke problemer, der har været i Danmark,” siger han til Radio24syv.

Stefan Layth, der indtil videre er ansat hos regionen måneden ud, er ikke vendt tilbage på Radio24syvs henvendelse, og Psykiatrien i Region Syddanmark skriver i en mail, at man intet har at udsætte på svenskerens faglighed.

”I Psykiatrien i Region Syddanmark følger vi altid de gældende ansættelsesprocedurer. Vi har på den baggrund og på lige fod med de svenske myndigheder ikke haft nogen anledning til at betvivle Stefan Layths lægefaglige kvalifikationer,” skriver lægefaglig direktør, Anders Meinert Pedersen.

Radio24syv vil gerne i kontakt med personer, der har kendskab til sagen.
Skriv til journalist Thomas Foght på: foght@radio24syv.dk
Alle henvendelser behandles fortroligt.

Previous reading
Pressemeddelelse SIH
Next reading
Vælgermøde hos Borgercaféen i Haderslev 26.10.2017