Syg i Haderslev | Together - Photo by Adi Goldstein on Unsplash
Together - Photo by Adi Goldstein on Unsplash

Ja ... jeg tigger om penge.

Det er både en kærlighedserklæring og et “tiggerbrev”. Kærlighedserklæring til foreningen Syg i Haderslev, og de mennesker der står bag.

Hvis du allerede har hørt nok og afskyr “tiggerbreve”, så vil jeg blot ønske dig en fortsat god dag.
Er du derimod blevet nysgerrig, vil det glæde mig hvis du vil læse min historie - også selvom historien er lang.

Om 26 dage (29.05.) har jeg fødselsdag. Jeg bliver 49 år gammel. Altså 25+ et par gange 😉

Hvis ikke det var for Foreningen Syg i Haderslev (og andre mennesker), så var dette brev aldrig blevet skrevet. Jeg ville have haft min sidste dag på jorden i 2014.

Mit navn er Holger Kropp. Jeg har siden 01.03.2019, været ansat i et fleksjob efter en lang og sej kamp, som ikke var lykkedes uden hjælp fra Foreningen Syg i Haderslev.
Fra 2014 og frem til mit flexjob, har jeg været på kontanthjælp og for syg til at arbejde. Syg er jeg stadigvæk, det kan desværre ikke ændres. Måden jeg og hundredvis af andre borgere blev behandlet, det har vi som forening derimod kunnet ændre.

2007 flyttede jeg fra Tyskland til Danmark, både fordi min familie er her, og jeg havde et super jobtilbud jeg ikke kunne sige nej tak til. Fra dag ét blev jeg mødt med respekt, spas og empati fra mine arbejdskollegaer, naboer og nye venner.

Desværre blev jeg syg og havnede første gang i et system jeg ikke forstod. Min logik stoppede fuldstændig med den måde, man behandlede syge mennesker på.

Da jeg ikke kunne få den hjælp, jeg trængte til dengang, men i stedet blev sendt i aktivering, som blot forværrede min tilstand, meldte jeg mig selv rask. Jeg besluttede derfor, at jeg måtte klare mig selv.

Syg i Haderslev | Alone - Photo by Noah Silliman on Unsplash
Alone - Photo by Noah Silliman on Unsplash

Efter mange og lange kampe, med mange diskussioner og frustrerende indkaldelser til Jobcenteret, fik jeg endelig godkendt et taxakursus. Et kursus jeg havde bedt om i evigheder. Men for Jobcenteret var det åbenbart vigtigere at understøtte FØTEX’s løndumping, ved at sende massevis af praktikanter (Læs: gratis arbejdskraft) derhen. På trods af, at ingen af dem jeg havde kontakt med, kom i fast arbejde, men kun blev brugt for at spare på fastansatte lønmodtagere.

Jeg startede den 09.09.2009 som taxachauffør i Haderslev kommune, og det har været mig en ære at betjene mine kunder. Om det nu var den dengang nyvalgte borgmester Jens Chr. Gjesing – som forresten var en behagelig kunde – eller om det var byens fattigste. Alle var velkommen hos mig, og jeg tror de følte sig velkommen. Jeg hentede kunderne på kroer, bar deres indkøb op, de fik også den sidste meter gratis, jeg lyttede til deres sorg. Det var et dejligt arbejde.

I 4 1/2 år kørte jeg aften/nat med alt det gode og sjove som jobbet indebærer, men desværre også med alt det dårlige. Død mand i bilen, overfald, slagsmål, uheld, brand osv. For at redde to personer ud af et brændende hus her i Haderslev, fik jeg endda en pris fra politimesteren i Esbjerg og var i avisen osv.

Desværre blev jeg syg igen.

Den her gang var det rigtigt slemt. PTSD, angst, stress, depression. I starten lagde jeg ikke mærke til, at jeg var syg.
Det var så på tide at møde jobcentret igen. Mødet med sagsbehandleren gik så galt, at jeg var klar til at smide mig ud foran en lastbil. Jeg ville ikke mere.

Heldigvis tippede en veninde mig om foreningen Syg i Haderslev.

Da jeg så blev medlem af SIH – Syg i Haderslev, blev jeg mildest talt rystet og chokeret. Troede slet ikke det kunne lade sig gøre, efter alt det jeg har oplevet i mit liv.

Over 400 medlemmer og de fleste klagede over oplevelser, som var langt værre end det jeg havde oplevet. Der var gang på gang tale om bevidste ulovligheder fra Jobcenterets side, og det var tilsyneladende den normale praksis.

Jeg har stadig dagligt smerter, både fysisk og psykisk, men det er foreningen Syg i Haderslev, der holder mig i gang og hjælper mig med at hjælpe andre.

Jeg har været almindelig medlem, blev valgt ind i bestyrelsen, har været formand og holdt 1 års pause fra alt bestyrelsesarbejde. Nu har jeg det sidste års tid igen været medlem af bestyrelsen, og hjælper borgere ved at være uddannet bisidder- og partsrepræsentant.

Syg I Haderslev | Familie / HyggedagForeningen er gået fra deres spæde start 2014 som en protestbevægelse til at være en forening, der tilbyder gratis bisidderhjælp, holder kurser, laver netværksmøder for medlemmerne og arrangerer familiefester, sommerfester osv.

Vi har jævnligt dialogmøder med jobcentrets ledere, byrådspolitikere og folketingspolitikere. Sidst skulle vi egentlig holde et møde med beskæftigelsesministeren, Peter Hummelgård. Dette møde blev, pga corona, desværre skubbet til en endnu ukendt dato.

Vi arbejder hver eneste dag for at hjælpe udsatte og klemte borgere, og vi har udvidet vores område fra Haderslev kommune, til hele landet nu. Vores model ”Syg i Haderslev modellen” bliver implementeret hos flere kommuner og dermed styrkes dialogen mellem borgeren og kommunerne.

Vi er den eneste forening i hele Danmark, der har fået penge fra beskæftigelsesudvalget for at uddanne yderligere 3 bisiddere. Alene dét viser, at vi bliver hørt og at vores model virker. Saglighed, faglighed og dialog fremfor protest.

Vores forening har ikke de store finansielle midler.

Syg I Haderslev | Julehygge i Haderslev foran Domkirken
Syg I Haderslev | Julehygge i Haderslev foran Domkirken

Vi får sponsorater til vores julebanko fra erhvervslivet i form af madvarer, gaver, dekoration osv. men alt andet betaler vores medlemmer og bestyrelsen.

Om det er driften af hjemmesiden, brændstof til at komme til møder med borger og kommunen, foredrag der skal holdes, kurser der skal gives, fester der skal arrangeres, flere bisiddere vi gerne vil have uddannet … alt betales af egen lomme. Og det skal lige siges, at både vores medlemmer og vi i bestyrelsen er enten på kontanthjælp, ressourceforløbsydelse, ledighedsydelse, ansat i fleksjob eller på førtidspension.

Jeg hader at tage mod gaver, men i år er det lidt anderledes!

Syg i Haderslev | Stay Home Photo by Dhaya Eddine Bentaleb on Unsplash
Stay Home Photo by Dhaya Eddine Bentaleb on Unsplash

Om det er til jul eller min fødselsdag. Jeg har aldrig været glad for at modtage gaver.

Jeg vil meget gerne tage imod gaver. Om det nu er i form af penge, eller om det er ting vi kan give til børn, syge og klemte borgere. Det er ikke gaver til mig, men til foreningens medlemmer.

Coronakrisen har forhindret os i at holde vores årlige grillfest hos mig, hvor medlemmer får et pusterum, kan invitere hele familien til en dejlig grillaften.

Forsamlingsforbud og virussens usikkerhed har gjort, at vi har aflyst festen hos mig. Pladsen er simpelthen ikke stor nok til at kunne holde afstand.

Festen plejer altid at ligge lige omkring min fødselsdag. Men i år skal vi vente, og vi skal finde et større areal og afvente regeringens udmelding angående forsamlinger.

Så min tanke er, at foreningen får rigtig mange gaver og penge til at dele ud til vores medlemmer der lige nu ikke kan samles, ikke kan holde pause fra sygdom og fattigdom.

Vi er kommet så langt og alt med egne midler. Men der kommer et punkt, hvor man er nødt til at bede om hjælp. Punktet er nået. Jeg vil give foreningen alt det tilbage, som jeg har fået af livskvalitet, overlevelse og venskaber.
Hjælp mig med at hjælpe foreningen og dermed mange andre borgere. Ikke kun i Haderslev kommune, men i hele landet.

Foreningen prøver at udbygge sit netværk. Derfor er jeg glad for, at jeg i år er blevet valgt ind i bestyrelsen i Frivilligcentret. Vi er blevet inviteret til at få en plads i Rådet for Socialt udsatte, det er kun den endelige godkendelse der mangler. Foreningen prøver at være et hyggeligt indslag i december måned, på gågaden i Haderslev med et julehus. Vi har fået gode bisidderkolleger fra hele landet, som vi også kan trække på.

Støt os!!

Syg i Haderslev | Vores bisiddere hjælper
Image by Tumisu from Pixabay

Din støtte er vigtig for os, da kun en lille del af vores indtægter er finansieret af forskellige fonde og sponsorater. Via et fast foreningsmedlemskab og/eller din støtte til os som ikke medlem, er du med til at gøre det muligt for os at udføre vores arbejde.

Syg I Haderslev drives af frivillige som ikke får løn eller anden tilskud for deres arbejde. Alle vores kurser, rådgivere, foredragsholder osv. skal til gengæld betales af os. Derfor har vi brug for din støtte. Vi arbejder hele tiden på, at udvide vores tilbud til alle der er interesseret i Syg I Haderslev, men dette koster penge og med din hjælp, understøtter du vores arbejde og medlemmernes “kamp mod systemet”.

 

Overfør via bank:
Foreningen Syg I Haderslev
Arbejdernes Landsbank
Reg.: 5386
Konto.: 0243997

Brug MobilePay
Åben MobilePay og brug nummeret 7417EX

eller

  • Scan QR-koden med MobilePay.
  • Indtast det beløb du ønsker at støtte os med.
  • Swipe for at sende penge.
Syg i Haderslev | MobilePay QR code
Scan koden med MobilePay eller indtast 7417EX

Du kan læse meget mere om Foreningen Syg i Haderslev på vores hjemmeside:

Om SIH

Vores demo: https://www.tvsyd.dk/haderslev/syge-borgere-foler-sig-darligt-behandlet

Vores demo: https://www.tvsyd.dk/nyheder/28-04-2015/1930/sygdomsramte-demonstrerer#player

Julestemning: https://jv.dk/artikel/syg-i-haderslev-vil-sprede-julestemning-i-byen

Jobcenter ændrer sproget: https://www.tvsyd.dk/nyheder/05-05-2014/1930/de-er-neds%C3%A6ttende-i-jobcenteret#player

Med venlig hilsen
Holger Kropp

Previous reading
Indkaldelse til generalforsamling i foreningen Syg I Haderslev 2020
Next reading
Coronakrise og hvad det betyder for fleksjobbere